De juiste houding aan de piano | Coach My Band
Blog
Piano

De juiste houding aan de piano

Als je piano leert spelen is het belangrijk om te weten hoe je precies aan de piano moet zitten. Dit zal namelijk niet alleen de manier van spelen bepalen, maar er ook voor zorgen dat je geen rugklachten of krampen in je handen krijgt. We geven je een kort overzicht waar je op moet letten.

Pianokruk- of bank

  1. Voor je zelf gaat zitten, is het belangrijk om je pianostoel goed te plaatsen. Zorg dat die steeds centraal ten opzichte van je piano staat. Ga ook zelf in het midden van je bank zitten, zodat je exact in het midden van de piano zit. Op die manier kan je even goed aan alle hoge én alle lage noten. Zorg dat je een beetje naar voren zit, zodat je enkel het voorste deel van de pianostoel gebruikt. Dit geeft je de meeste flexibiliteit om te spelen.
  2. Vervolgens is het belangrijk om te weten hoe hoog je je stoeltje of pianokruk precies moet zetten. Je ellebogen moeten op dezelfde hoogte komen als de toetsen van je piano. Wanneer je te hoog zit, zal je je nek en schouders te veel belasten. Zit je te laag, dan krijg je al snel last van je polsen.
  3. Ook de afstand van je pianokruk ten opzichte van de piano is belangrijk. Zorg dat je knie net onder de toetsen van de piano komt te zitten. Zo staan je pedalen niet te ver weg om ze te gebruiken en heb je voldoende ruimte voor je arm om comfortabel te kunnen spelen.

Lichaam

  1. Verder is het belangrijk dat je rechtop zit, zodat je je rug niet te veel belast. Zorg voor een ontspannen houding en trek je schouders niet op, maar laat ze zachtjes en op een natuurlijke manier hangen. Je kan je best inbeelden dat je op een grote bal zit en ervoor moet zorgen dat je niet omvalt.
  2. Hou bovendien je hoofd rechtop zonder naar voor te leunen, zodat je oren boven je schouders staan. Dit zorgt ervoor dat je ruggengraat en nek zo min mogelijk belast worden.
  3. Het is belangrijk dat je al je gewicht op je heupen laat rusten en niet met je knieën en voeten op de grond duwt. Door rechtop te zitten zorg je er ook voor dat je een goed overzicht houdt over je handen als je aan het spelen bent en zo'n open houding ziet er natuurlijk ook veel beter uit op het podium.
De juiste houding aan de piano

Handen

  1. Leg je handen op de toetsen en zorg voor een rechte lijn van de bovenkant van je arm tot de bovenkant van je hand. Controleer nog even of je ellebogen nog steeds even hoog komen als de toetsen (puntje 2). Je onderarmen zijn nu ongeveer parallel met de grond. Door zo te zitten heb je de meeste vrijheid om je handen te bewegen zonder je gewrichten op een onnatuurlijke manier te belasten.
  2. Krul je vingers (op je duim na) zacht naar binnen bij het pianospelen. Om goed te weten hoeveel je je vingers moet krullen, kan je je best inbeelden dat je een ei in je hand vasthoudt. Krul je vingers dus zeker niet naar boven, want dan breekt het ei. Je gebruikt alleen je vingertoppen om de pianotoetsen in te duwen. Door ook je polsen zachtjes te bewegen bij het spelen, kan je nog beter de toetsen indrukken en meer dynamiek in het pianospel brengen. Je mag je polsen dus zeker niet blokkeren en je vingers alle werk laten doen.

Voeten

  1. Je voeten moeten comfortabel op de grond steunen. Wanneer je een pedaal indrukt, doe je dat door je enkel te bewegen. Je hiel blijft op de grond steunen. Ook wanneer je het pedaal terug lost, blijft je hiel op de grond staan. Gebruik dus zeker niet je knieën om de pedalen te bedienen.
Andy Sergeant

Andy Sergeant

Als ervaren muzikant en leerkracht muziek helpt Andy je op een ontspannen manier om jouw muzikale ambities achterna te gaan.

Bij Coach My Band kiezen we voor coachings met veel boem boem en weinig bla bla. Daarom vind je alle bla bla gratis op onze website, zodat we tijdens de sessies kunnen focussen op ‘doen’, want daar draait het allemaal om in de muziek.

Andere blogs

Verder lezen

Contact opnemen

Schrijf je in op de nieuwsbrief