7 dingen om niet te vergeten op je hospitality rider | Coach My Band
Blog
Stage

7 dingen om niet te vergeten op je hospitality rider

Wanneer je jezelf of je band boekbaar stelt, komt daar wel wat administratie bij kijken. Je zal verschillende documenten moeten opmaken voor de organisator om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos kan verlopen. Naast de overeenkomst, waarin je vastlegt wanneer en waar je optreedt tegen welke gage, heb je ook nog de technische fiche van je act, de setlist met nummers die je brengt en de hospitality rider.

Hoe je die laatste moet opstellen, leggen we in deze blog uit.

Je hospitality rider is ongetwijfeld een van de leukste documenten om uit te werken: hoe wil je 'verwend' worden door de organisator voor, tijdens en na je optreden.

Laat ons direct de droombubbel doorprikken: tenzij je voor een menigte van duizenden optreedt, kan je best je eisen niet al te hoog leggen. De meeste organisatoren proberen uiteraard hun artiesten goed te ontvangen en te zorgen voor een aangename ervaring, maar wat voor het publiek niet zichtbaar is, ziet er over het algemeen iets minder glamoureus uit dan je misschien wel zou verwachten. Dus dan kan het al eens voorkomen dat je plots een andere artiest zich ziet omkleden in een gedeelde partytent net voor je zelf het podium opstapt.

Het organiseren van een evenement is prijzig, want naast de acts die geboekt worden zijn er ook nog heel wat andere kosten, zoals licht- en geluidstechniek. Daarom is het fijn om je hospitality rider redelijk beperkt te houden. Als je dus graag wat fruit wil in de backstage, hoeft dat bij een optreden heus niet klimaatneutraal en biologisch geteeld te zijn. Hoe eenvoudiger je het maakt voor de organisatie, hoe vlotter alles zal verlopen. En hoe groter de kans dat er ook effectief fruit voor jou zal klaarliggen. Geven en nemen dus.

Het is handig om je rider te verdelen op basis van locatie: onstage, offstage en backstage. Met andere woorden: wat heb je nodig op het podium, naast het podium en in je loge?

Wil je alle tips lezen? Download dan de PDF onderaan deze pagina.

Backstage

De ruimte waar je voor en na het optreden verblijft, vraagt wat extra aandacht. Je moet je er namelijk voorbereiden om op het podium het beste van jezelf te kunnen geven, eventueel nog iets eten tijdens het wachten en vooral goed focussen. Daarom mag je deze 3 dingen niet vergeten op te nemen in je hospitality rider voor de backstage ruimte.

1. De backstage ruimte zelf

Het klinkt misschien gek, maar vermeld in je rider steeds hoeveel tafels en stoelen je wil. Wanneer je band geboekt wordt is het voor de organisatie namelijk niet altijd duidelijk of je nu met 4, 6, 8 of meer personen aanwezig zal zijn. Uit de technische fiche kan wel afgeleid worden hoeveel muzikanten er op het podium staan, maar misschien breng je nog meer crew mee, zoals een geluidstechnieker.

Noteer dus voor de duidelijkheid op je hospitality rider hoeveel personen er moeten kunnen zitten in de backstage.

Ook andere vereisten over de backstage kan je zeker opnemen, zoals de vraag of je de verwarming of airco in de ruimte zelf kan bedienen. Dat voorkomt dat je niet verkleumd of met zweetplekken het podium op moet. En - hoe absurd het ook klinkt - vermeld ook zeker 'een wind- en regenvrije ruimte' als eis voor de backstage.

2. Iets te eten en te drinken

Afhankelijk van wanneer het optreden gepland staat, zal je band wel of niet rond etenstijd aanwezig zijn, bijvoorbeeld omdat er al eerder die dag een soundcheck op de planning stond. Vraag dan steeds naar een lichte maaltijd en geef vooraf aan of je die voor of na het optreden wil nuttigen. Eten is erg belangrijk bij een optreden, dus dit verdient zeker voldoende aandacht.

Geef ook aan of er speciale wensen zijn qua eten, maar hou er rekening mee dat ook hier 'hoe eenvoudiger, hoe beter' geldt. Vegetarische maaltijden (of uitsluitend vis in plaats van vlees) zijn al redelijk mainstream geworden, maar veganistisch, glutenvrij of halal eten kan organisatorisch gezien al eens wat lastiger liggen. In dat geval kan je best je eigen eten meebrengen. Zo ben je alvast zeker dat je niet met een lege maag op het podium belandt. Ook mensen met bepaalde allergieën kunnen beter zelf iets voorzien.

Wees voorzichtig met gasten. Backstage ruimte is meestal redelijk beperkt, dus vrienden en familie meebrengen is meestal geen goed idee. Bovendien zal de organisator het misschien niet op prijs stellen om eten te moeten voorzien voor al die extra monden.

Vaak is er voor de medewerkers speciale crewcatering voorzien, zoals pasta of broodjes. Verwacht dus niet dat je 'de grote menu' mee mag eten als je op een chique event wordt geboekt.

Vermeld in je rider ook eventuele extra's, zoals fruit of hoeveel water en frisdrank je graag wil. Alcohol vermelden in je rider kan, maar onthoud dat je natuurlijk geboekt bent om een performance te brengen en niet om een braspartij te organiseren in de backstage. Alcohol op het podium is not done.

3. Omkleden in de backstage

Als je je voor je act moet omkleden of make-up moet aanbrengen, zijn er natuurlijk nog wel wat meer dingen die je kan vragen aan de organisatie. Een grote spiegel bijvoorbeeld of een extra stroompunt.

Op onze eigen riders vermelden we ook steeds 'een toilet in de onmiddellijke nabijheid van de backstage' en dan nog liefst eentje dat niet gedeeld wordt met het publiek. Afhankelijk van de locatie kan je ook vragen naar een eigen douche, maar dit zal in de meeste gevallen niet mogelijk - en eigenlijk ook niet nodig - zijn.

 

Download hieronder onze tips voor hospitality op en naast het podium, samen met een handige template.

7 dingen om niet te vergeten op je hospitality rider

Download gratis '7 dingen om niet te vergeten op je hospitality rider'

Vul je gegevens in, zodat we de PDF naar je mailbox kunnen verzenden.

Gekoppeld aan je hospitality rider maak je ook een technische fiche waarin je uitlegt wat de vereisten en verwachtingen qua techniek zijn op het podium. Hoeveel microfoons en stroompunten zijn er nodig? Hoeveel verschillende kanalen muziek worden er naar het mengpaneel gestuurd, ...? In tegenstelling tot de hospitality rider, waar we adviseren om gematigd te zijn in je verwachtingen, is het hier belangrijk om heel concreet te zijn in wat de organisator moet voorzien.

Andy Sergeant

Andy Sergeant

Als ervaren muzikant en leerkracht muziek helpt Andy je op een ontspannen manier om jouw muzikale ambities achterna te gaan.

Bij Coach My Band kiezen we voor coachings met veel boem boem en weinig bla bla. Daarom vind je alle bla bla gratis op onze website, zodat we tijdens de sessies kunnen focussen op ‘doen’, want daar draait het allemaal om in de muziek.

Contact opnemen