Hoe werkt een nebulizer? | Coach My Band
Blog
Stem

Hoe werkt een nebulizer?

Wie zijn stem vaak gebruikt, kan er maar beter goed mee omspringen. Naast de gewone stemoefeningen en voldoende water drinken, zijn er nog meer middeltjes om je stem extra te verzorgen. Bijvoorbeeld door regelmatig een nebulizer te gebruiken.

"A wet larynx is a happy larynx", misschien heb je die uitdrukkig al eens eerder gehoord.

Droge lucht of vervuilde lucht en stof zijn erg slecht voor je stem. Ze doen je keel en stembanden uitdrogen, je gaat ervan hoesten en je kan er zelfs hees van worden. Dingen die je als zanger natuurlijk niet wil.

Daarom is het erg belangrijk om je stem goed te verzorgen en te hydrateren. Dat wil zeggen: elke dag veel water drinken. Vergelijk het een beetje met je huid. In de winter heb je vast al wat vaker last van een droge huid omdat de lucht dan minder vochtig is. Door water te drinken, blijft je huid 'van de binnenkant uit' goed verzorgd. Maar ... wordt je huid té droog, dan smeer je body lotion om de droge plekken aan te pakken. Door een nebulizer te gebruiken doe je eigenlijk net hetzelfde voor je keel en stembanden.

Een nebulizer zet een vloeistof om in nevel. Die fijne druppeltjes adem je in en maken je keel vochtig. Hierdoor blijven je stemplooien gezond en soepel, wat de druk op je stem vermindert en waardoor je stem minder vermoeid raakt.

Hoe werkt een nebulizer?

Misschien ben je meer vertrouwd met dampen, waarbij je warme damp inademt door boven een pot heet water te hangen. Het risico daar is dat het water té warm is, waardoor je je stem opnieuw zou kunnen beschadigen. Let er dus op dat water om te dampen niet warmer dan 70°C is. Zolang het water prikt als je erboven hangt, is het eigenlijk nog te warm. Voeg bovendien geen extra's toe aan het water, zoals eucalyptol, want die zijn veel te sterk en kunnen je slijmvliezen beschadigen.

Hoe nebulizen?

Je kan nebulizers kopen die je moet inpluggen in een stopcontact, maar je hebt er ook die op batterijen werken en volledig mobiel zijn. Je vult de nebulizer met de vloeistof en schakelt het toestel in. Vervolgens wordt de vloeistof omgezet in een fijne nevel die uit het toestel komt via een buisje of een masker.

Adem de nevel in en laat hem zijn werk doen.

Je kan meerdere keren per dag nebulizen, telkens zo'n 5 tot 15 minuten per keer. Meestal doe je het net voor en net na een zware steminspanning.

Zoutoplossing

Er wordt aangeraden om te werken met een zoutoplossing 0,9% NaCl. Dit kan je gewoon bij de apotheek kopen in kleine flesjes. Daardoor is het extra handig om de nebulizer én de oplossing overal mee naartoe te nemen.

Andy Sergeant

Andy Sergeant

Als ervaren muzikant en leerkracht muziek helpt Andy je op een ontspannen manier om jouw muzikale ambities achterna te gaan.

Bij Coach My Band kiezen we voor coachings met veel boem boem en weinig bla bla. Daarom vind je alle bla bla gratis op onze website, zodat we tijdens de sessies kunnen focussen op ‘doen’, want daar draait het allemaal om in de muziek.

Andere blogs

Verder lezen

Contact opnemen

Schrijf je in op de nieuwsbrief