Oefeningen voor het bubbelen | Coach My Band
Blog
Stem

Oefeningen voor het bubbelen

Heel wat zangers doen het: bubbelen. Lucht blazen door een flexibele bubbelbuis die in een fles zit met een beetje water. Ze gebruiken het om hun stem te ontspannen ter voorbereiding van een optreden of na het zingen. De tegendruk die het water geeft, zorgt ervoor dat je minder druk moet zetten op je stembanden en je stem krijgt als het ware een massage.

Laten we dus maar al eerst starten met het tijdstip waarop je het best kan bubbelen, want zoals we in de intro al schreven: bubbelen ontspant de stem. De techniek heet oorspronkelijk 'lax vox': relaxeren van de stem. Doe dit dus niet net voor je het podium opgaat, want dan moet je stem klaar zijn om te performen. Dat doe je met gewone stemopwarmingsoefeningen.

Bubbelen

Dit is hoe wij het aanpakken:

 1. 10 minuten nebulizen, zodat het strottenhoofd goed vochtig is (bovendien helpt nebulizen eventuele slijmpjes in je keel los te maken, zodat je meer vrijheid hebt bij het zingen)
 2. 10 minuten bubbelen, zodat de stembanden in topvorm zijn - dit doe je met de oefeningen hieronder
 3. 15 minuten stemopwarmingsoefeningen
 4. Optreden
 5. In de pauze kan je eventueel nog even nebulizen (dit is eigenlijk vergelijkbaar met 'een glas water drinken', maar dan voor je stembanden)
 6. Na het optreden opnieuw 10 minuten bubbelen, want net als bij het sporten stretch je zowel voor als na de inspanning - deze keer zonder stemoefeningen
 7. En als afsluiter nog 15 minuten nebulizen, om eventuele irritaties van tijdens het zingen sneller te helpen genezen (tijdens het nebulizen kan je ook een paar keer geeuwen om alle spieren in je mond en keel goed te stretchen)

Hoe bubbelen

Om te bubbelen neem je een flesje met ongeveer 5cm water in. Hierin plaats je een siliconen buisje van zo'n 35cm lang, dat je zo'n 3 à 4cm onder het water laat zakken. Neem het buisje in je mond zoals een rietje en ontspan je kaken. Vervolgens blaas je lucht door het buisje zodat er bubbels ontstaan. That's it.

Bubbelen: bubbelbuis in een flesje water

Bubbel-oefeningen

Deze oefeningen duren 5x 2 minuten, samen dus 10 minuten. Ze zijn perfect om te gebruiken ter voorbereiding van een optreden of voor de zangles.

Hou er rekening mee dat je je kaken ontspant. Je hoeft niet hard te blazen, gewoon voldoende zodat er bubbels ontstaan in de fles. Je hoeft ook niet hard te zingen.

 1. 2min gewoon blazen door het buisje, zonder een specifiek geluid te maken
 2. 2min een lage "oe"-klank neuriën, waarbij je je kaken goed laat meetrillen
 3. 2min glijtonen zingen, een beetje zoals de sirene van een ambulance, maar dan trager
 4. 2min een liedje neuriën
 5. 2min opnieuw glijtonen zingen, maar deze keer met het buisje iets dieper in het water geduwd (hoe dieper je het buisje in het water duwt, hoe meer je de druk verhoogt - let op dat je niet té veel druk zet)

Bij 3 en 5 kan je de glijtonen ook vervangen door toonladders zingen. Elke keer ga je een toontje hoger om je stem goed op te warmen.

Vergeet niet dat je een toonladder ook naar beneden kan zingen als extra variatie.

De meeste van deze oefeningen zal je herhalen tijdens de stemopwarmingsoefeningen, zonder bubbelfles, maar dan doe je ze voluit. Bij het bubbelen ligt de focus vooral op het maken van de bubbels en op die manier je stembanden te ontspannen.

Andy Sergeant

Andy Sergeant

Als ervaren muzikant en leerkracht muziek helpt Andy je op een ontspannen manier om jouw muzikale ambities achterna te gaan.

Bij Coach My Band kiezen we voor coachings met veel boem boem en weinig bla bla. Daarom vind je alle bla bla gratis op onze website, zodat we tijdens de sessies kunnen focussen op ‘doen’, want daar draait het allemaal om in de muziek.

Andere blogs

Verder lezen

Contact opnemen

Schrijf je in op de nieuwsbrief