Lip rolls: je mond in topvorm krijgen | Coach My Band
Blog
Stem

Lip rolls: je mond in topvorm krijgen

Tijdens lip rolls laat je je lippen trillen door er rustig door te blazen. Bij heel wat mensen lukt dit niet zo goed in het begin, dus geen vrees als je lippen na een paar seconden al stoppen met trillen. Dit heeft vooral te maken met hoe opgespannen je kaakspieren zijn ... en oefening baart kunst!

Lip rolls doe je als deel van je stemopwarmingsoefeningen. Door dit te doen gaan we de spieren in je mond en kaak goed los maken.

Je doet het zo:

  1. Kijk een klein beetje omhoog, zodat je hals mooi gestrekt is
  2. Haal je tanden van elkaar
  3. Duw met de duim en wijsvinger van één hand je kaken een beetje naar binnen
  4. En nu rustig blazen maar

Wanneer het lukt, merk je een kietelend gevoel rond je neus, mond en kaken.

Je kan deze lip rolls ook doen tijdens het zingen van toonladders voor extra effect, zoals deze bijvoorbeeld:

Toonladder voor stemopwarmingsoefeningen

Met tong

Een leuke toevoeging aan de lip rolls is wanneer je je tong op je onderste lip laat rusten tijdens het trillen. Dit heet een 'raspberry'.

  1. Steek je tong een stukje uit je mond en laat ze rusten op je onderlip
  2. Blaas dan een paar keer kort door je mond, zodat je tong begint te trillen (ben je niet zeker hoe het moet klinken, denk dan aan hoe je als kind het geluid van een scheet imiteerde)
  3. Vervolgens probeer je de klank enkele seconden lang aan te houden

 

Het voordeel van deze oefening ten opzichte van gewone lip rolls is dat je met de raspberry veel focus legt op je tong. En het is natuurlijk erg belangrijk dat die soepel is om te zingen, zeker in het hogere bereik van je stem.

Andy Sergeant

Andy Sergeant

Als ervaren muzikant en leerkracht muziek helpt Andy je op een ontspannen manier om jouw muzikale ambities achterna te gaan.

Bij Coach My Band kiezen we voor coachings met veel boem boem en weinig bla bla. Daarom vind je alle bla bla gratis op onze website, zodat we tijdens de sessies kunnen focussen op ‘doen’, want daar draait het allemaal om in de muziek.

Andere blogs

Verder lezen

Contact opnemen

Schrijf je in op de nieuwsbrief