De kwintencirkel: van voortekening naar toonaard | Coach My Band
Blog
Theorie

De kwintencirkel: van voortekening naar toonaard

Als je een muziekstuk ziet, is het natuurlijk belangrijk om te weten in welke toonaard het staat. Dit doe je aan de hand van de voortekening. Er zijn twee manieren om uit de voortekening de toonaard af te leiden: mét de kwintencirkel en zonder de kwintencirkel.

Toonaard vinden met kwintencirkel

De kwintencirkel is een schematische voorstelling van de verschillende noten in een octaaf, op basis van het aantal mollen en het aantal kruisen. De ideale manier dus om snel te zien welke toonaard hoort bij jouw voortekening.

In onze blog tonen we je hoe je zelf zo'n kwintencirkel tekent.

Zie je een voortekening met 4 kruisen, dan vertelt de kwintencirkel je dat het gaat om E majeur of C mineur.

Kwintencirkel: voortekening met 4 kruisen

Toonaard vinden zonder kwintencirkel

Wie de toonaard van een stuk te weten wil komen zonder de kwintencirkel te moeten tekenen, heeft vast hulp aan deze snelle trucjes.

Geen voortekening

Is er geen voortekening, dan is het eenvoudig: je stuk staat in C majeur of A mineur, de standaard toonaarden van deze toonsoorten.

Dit zijn de enige twee toonaarden zonder voortekening.

Voortekening zonder kruisen of mollen

Voortekening met kruisen

Heeft je voortekening kruisen, dan neem je de toonhoogte waarop het laatste kruis is getekend en voeg je daar een halve toon aan toe. Zo krijg je de majeur toonaard.

Bijvoorbeeld: als er één kruis getekend staat, is dat F. Door een halve toon toe te voegen kom je op G.

Voortekening met kruisen

Voortekening met mollen

Staan er mollen in de voortekening, dan is de toonaard dezelfde als de toonhoogte van de voorlaatste mol.

Bijvoorbeeld: als er twee mollen getekend staan, is de voorlaatste een B. Dit is de toonaard van het stuk.

Voortekening met mollen

Is er slechts één mol? Dan kan je uiteraard niet de voorlaatste mol nemen. Je stuk staat dan in F. Deze laatste is de enige zonder trucje en zal je dus gewoon uit je hoofd moeten leren.

Mineur toonaarden

Staat je stuk in mineur en wil je deze trucjes alsnog kunnen gebruiken? Trek dan anderhalve toon af van de majeur toonaard om de mineur toonaard te weten te komen. Waarom drie halve tonen? Dit is het interval tussen C (de standaard toonaard in majeur) en Am (de standaard tonaard in mineur).

Let wel op dat dit een terts moet zijn en je dus 3 verschillende letternamen nodig hebt in zo'n terts.

Bijvoorbeeld: De mineur tonaard van A is niet Gm, maar Fm.

Van majeur naar mineur

Als je hier Gm zou nemen, zou de terts maar uit twee noten bestaan (A en G). Door Fm te gebruiken, bestaat de terts uit drie noten (A, G en F).

Toonladders

Als je de volledige toonladder wil zien op basis van de voortekening of de toonaard, kan je op onze website een handig overzicht downloaden.

Andy Sergeant

Andy Sergeant

Als ervaren muzikant en leerkracht muziek helpt Andy je op een ontspannen manier om jouw muzikale ambities achterna te gaan.

Bij Coach My Band kiezen we voor coachings met veel boem boem en weinig bla bla. Daarom vind je alle bla bla gratis op onze website, zodat we tijdens de sessies kunnen focussen op ‘doen’, want daar draait het allemaal om in de muziek.

Andere blogs

Verder lezen

Contact opnemen

Schrijf je in op de nieuwsbrief